SEARCH

Enter your search query in the box above ^, or use the forum search tool.

You are not logged in.

#1 2012-10-03 02:53:52

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Menu isn't working after new install

I am brand new to Linux as well as #!, so if this is trivial or obvious I beg your forgiveness.

I just installed crunchbang 10 on my laptop. Windows is on the first partition and #! occupies three partitions after that. After spending some time using the system it has become apparent to me that the main menu (the menu that comes up when you right click on the desktop) doesn't have all of the options that it should have in it. I have confirmed this by looked at some videos online of people using crunchbang. It looks like most of the missing menu entries have to do with administrative/system control things. I can launch the basic applications that come with the installation and change the wall paper but that is about it.


Thanks very much in advance for helpin me out.

Offline

Help fund CrunchBang, donate to the project!

#2 2012-10-03 06:27:34

Probe34
Member
Registered: 2012-09-25
Posts: 40

Re: Menu isn't working after new install

I installed #! yesterday but I think you will have to do a lot of work with the terminal. #! is an intermediate distribution.

Offline

#3 2012-10-03 06:33:23

lcafiero
The #! Guy
From: Felton, California, USA
Registered: 2011-07-21
Posts: 2,196
Website

Re: Menu isn't working after new install

One thing you didn't mention: Did you run the post-install scripts after the intial install? If not, you still can by typing cb-welcome on the terminal. If you did and you still have this problem, then we'll go from there.

Also, bear in mind that if you're brand new to Linux, the learning curve on CrunchBang is a little steeper than most mainstream distros.


Res publica non dominetur | Larry the CrunchBang Guy speaks of the pompetous of CrunchBang

CrunchBang Forum moderator

Offline

#4 2012-10-03 13:52:50

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Re: Menu isn't working after new install

I did run all of the scripts after installation.

I also went ahead and install #! on a virtual machine in my windows partition. I used the same .iso image as I did on my previous installation. I ran all of the welcome scripts there as well and the same problem persists.

I am aware that #! will be harder for me to learn but that is ok with me. I chose #! (alongside CentOS on another machine) to learn with because it is light and I want to get my hands dirty with it.

Offline

#5 2012-10-03 14:34:55

porkpiehat
#! Die Hard
Registered: 2012-10-02
Posts: 714

Re: Menu isn't working after new install

If the videos you are looking at are old, you may be looking at an older version of #! and the menus may have changed. This seems likely if you did another install and the new install has the same menu. Since you installed #! 10, it's also possible that the videos are new and show the menus in version 11 (the latest release).

Two things to check:

The "default" menu (the one used to create a new user account) is in /etc/skel/.config/openbox/menu.xml. Compare this file to your menu (~/.config/openbox/menu.xml) by typing this command in a terminal:

diff /etc/skel/.config/openbox/menu.xml ~/.config/openbox/menu.xml

if they are not the same, you can copy the /etc/skel file to your ~/.config/openbox directory to regenerate the "default" menu.

If this does not work, or if you are still convinced the menu is missing some items, please use pastebinit to post your menu.xml file:

sudo apt-get install pastebinit
pastebinit ~/.config/openbox/menu.xml

The "pastebinit" command will return a link. Post the link here so we can look at your menu.

Don't worry about the learning curve -- #! is really not that hard to learn and there are people here who can help you.

Last edited by porkpiehat (2012-10-03 15:02:19)


Sarcasm is often an appropriate response to stupidity.

Offline

#6 2012-10-03 19:08:24

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Re: Menu isn't working after new install

Thanks for the reply!

I went and looked at that video I saw again. http://www.youtube.com/watch?v=Lu1EzEuosZo
I am pretty sure that he is using the same version that I am.

I tried your first command. When I type it in nothing is returned. It simply takes me to a new input line. I am not sure if this means that it has returned a 0 (meaning they are the same) or that one or both of the files doesn't exist. The latter seems more likely to me because I tried to navigate to those directories and I couldn't do so in terminator or in the file browser. What seems weird to me with this is that as I was typing in the commands, tab completion worked. Will tab completion work when the files or directories are not there?

I also successfully installed pastebinit, however, upon execution I get the following response:
"THIS API HAS BEEN DISABLED. Please use pastebin's new api. http://...."
I'm not sure how to proceed from that.

Here is some more info on what my menu looks like:
When I right click on the desktop, on the menu that comes up there is "system". This is what is in the System menu: Printers, GParted, User login settings, Synaptic package manager.

Offline

#7 2012-10-03 19:14:47

corenominal
WRONG
From: Lincoln, UK
Registered: 2008-11-20
Posts: 5,057
Website

Re: Menu isn't working after new install

@Harlequin, can you open a terminal, enter the following command and paste the results here?

cat ~/.config/openbox/menu.xml

Offline

#8 2012-10-03 23:40:46

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Re: Menu isn't working after new install

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<openbox_menu xmlns="http://openbox.org/" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" xsi:schemaLocation="http://openbox.org/                 file:///usr/share/openbox/menu.xsd">
    <menu id="root-menu" label="Openbox 3">
        <item label="Run Program">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    gmrun
                </execute>
            </action>
        </item>
        <separator/>
        <item label="Terminal">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    terminator
                </execute>
            </action>
        </item>
        <item label="Web Browser">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    x-www-browser
                </execute>
            </action>
        </item>
        <item label="File Manager">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    thunar
                </execute>
            </action>
        </item>
        <item label="Text Editor">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    geany
                </execute>
            </action>
        </item>
        <item label="Media Player">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    vlc
                </execute>
            </action>
        </item>
        <separator/>
        <menu id="accessories" label="Accessories">
            <item label="Catfish File Search">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        catfish
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Archive Manager">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        file-roller
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Geany Text Editor">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        geany
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Terminator Terminal">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        terminator
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Thunar File Manager">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        thunar
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Thunar File Manager (root)">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gksudo thunar
                    </execute>
                </action>
            </item>
        </menu>
        <menu id="graphics" label="Graphics">
            <item label="GIMP">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gimp
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Viewnior Image Viewer">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        viewnior
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <menu id="graphicsScreenshots" label="Take Screenshot">
                <item label="Screenshooter">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            xfce4-screenshooter
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="scrot"/>
                <item label="Now">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            scrot '%Y-%m-%d--%s_$wx$h_scrot.png' -e 'mv $f ~/images/ &amp; viewnior ~/images/$f'
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="In 5 Seconds...">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            scrot -d 5 '%Y-%m-%d--%s_$wx$h_scrot.png' -e 'mv $f ~/images/ &amp; viewnior ~/images/$f'
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="In 10 Seconds...">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            scrot -d 10 '%Y-%m-%d--%s_$wx$h_scrot.png' -e 'mv $f ~/images/ &amp; viewnior ~/images/$f'
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Selected Area... (click &amp; drag mouse)">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            scrot -s '%Y-%m-%d--%s_$wx$h_scrot.png' -e 'mv $f ~/images/ &amp; viewnior ~/images/$f'
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
        </menu>
        <menu id="multimedia" label="Multimedia">
            <item label="VLC Media Player">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        vlc
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Volume Control">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        xfce4-mixer
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Xfburn">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        xfburn
                    </execute>
                </action>
            </item>
        </menu>
        <menu id="network" label="Network">
            <menu execute="cb-x-www-browser-pipemenu" id="wwwbrowsers" label="WWW Browsers"/>
            <item label="gFTP Client">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gftp
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Transmission BitTorrent Client">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        transmission
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="XChat IRC Client">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        xchat
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Remote Filesystems">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gigolo
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <menu execute="cb-remote-desktop-pipemenu" id="remotedesktop" label="Remote Desktop"/>
            <separator label="Services"/>
            <menu execute="cb-dropbox-pipemenu" id="dropbox" label="Dropbox"/>
        </menu>
        <menu id="office" label="Office">
            <menu id="libreoffice" label="LibreOffice" execute="cb-libreoffice-pipemenu" />
            <item label="AbiWord Word Processor">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        abiword
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Gnumeric Spreadsheet">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gnumeric
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Calculator">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gnome-calculator
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Evince PDF Viewer">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        evince
                    </execute>
                </action>
            </item>
        </menu>
        <separator/>
        <menu id="settings" label="Settings">
            <menu execute="cb-compmgr" id="CompositingPipeMenu" label="Compositing"/>
            <menu id="conkyconfig" label="Conky">
                <item label="Edit .conkyrc">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.conkyrc
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Restart Conky">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            conkywonky
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man conky"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Wiki Page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            x-www-browser [url]http://crunchbanglinux.org/wiki/conky[/url]
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <menu id="dmenuconfig" label="dmenu">
                <item label="Edit start-up script">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/dmenu/dmenu-bind.sh
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man dmenu"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <menu id="gmrunconfig" label="gmrun">
                <item label="Edit config file">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.gmrunrc
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man gmrun"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <menu id="obConfig" label="Openbox">
                <item label="Edit menu.xml">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/openbox/menu.xml
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Edit rc.xml">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/openbox/rc.xml
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Edit autostart">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/openbox/autostart
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="GUI Menu Editor">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            obmenu
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="GUI Applications Settings Editor">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            obapps
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="GUI Config Tool">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            obconf
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Reconfigure">
                    <action name="Reconfigure"/>
                </item>
                <item label="Restart">
                    <action name="Restart"/>
                </item>
            </menu>
            <menu id="terminatorconfig" label="Terminator">
                <item label="Edit config file">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/terminator/config
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man terminator_config"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <menu id="tint2config" label="tint2">
                <item label="Edit config file">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            geany ~/.config/tint2/tint2rc
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Restart tint2">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            tint2restart
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man page">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man tint2"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <item label="Online Help">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            x-www-browser [url]http://code.google.com/p/tint2/wiki/Welcome[/url]
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <menu id="DisplaySettings" label="Display Settings">
                <item label="Adjust with grandr">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            grandr
                        </execute>
                    </action>
                </item>
                <separator label="Help?"/>
                <item label="man xrandr">
                    <action name="Execute">
                        <execute>
                            terminator --command="man xrandr"
                        </execute>
                    </action>
                </item>
            </menu>
            <item label="Edit Default Applications">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        terminator --command="sudo update-alternatives --all"
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="User Interface Settings">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        lxappearance
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Power Management">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        xfce4-power-manager-settings
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Screensaver">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        xscreensaver-demo
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Choose Wallpaper">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        nitrogen ~/images/wallpapers/
                    </execute>
                </action>
            </item>
        </menu>
        <menu id="system" label="System">
            <menu execute="cb-printing-pipemenu" id="PrintingPipeMenu" label="Printers"/>
            <item label="GParted">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gksudo gparted
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="User Login Settings">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gksudo gdmsetup
                    </execute>
                </action>
            </item>
            <item label="Synaptic Package Manager">
                <action name="Execute">
                    <execute>
                        gksudo synaptic
                    </execute>
                </action>
            </item>
        </menu>
        <!--<menu id="help" label="Help" execute="cb-help-pipemenu" />-->
        <separator/>
        <item label="Lock Screen">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    cb-lock
                </execute>
            </action>
        </item>
        <item label="Exit">
            <action name="Execute">
                <execute>
                    cb-exit
                </execute>
            </action>
        </item>
    </menu>
</openbox_menu>

Offline

#9 2012-10-04 06:55:28

corenominal
WRONG
From: Lincoln, UK
Registered: 2008-11-20
Posts: 5,057
Website

Re: Menu isn't working after new install

On first glance, the menu looks good hmm

If you could explain which items you think are missing, it might help smile

Offline

#10 2012-10-04 14:15:01

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Re: Menu isn't working after new install

In the wiki, under the desktop section, there are instructions to modify things with obconf and rc.xml etc.
http://crunchbanglinux.org/wiki/configuring_rc.xml
http://crunchbanglinux.org/wiki/obconf

In the instructions there I am asked to go to the main menu and do something like:
Preferences → Openbox Config → Edit rc.xml.
Preferences → Openbox config → GUI Config Tool.

The preferences menu is missing.

Offline

#11 2012-10-04 14:22:54

corenominal
WRONG
From: Lincoln, UK
Registered: 2008-11-20
Posts: 5,057
Website

Re: Menu isn't working after new install

Harlequin wrote:

In the instructions there I am asked to go to the main menu and do something like:
Preferences → Openbox Config → Edit rc.xml.
Preferences → Openbox config → GUI Config Tool.

The preferences menu is missing.

It looks like the wiki needs updating. From your menu above, 'Preferences' has been renamed to 'Settings'.

Offline

#12 2012-10-04 14:40:35

Harlequin
New Member
Registered: 2012-10-03
Posts: 7

Re: Menu isn't working after new install

I feel sheepish...

@corenominal and porkpiehat

Thanks for your help! It is not unappreciated.

Last edited by Harlequin (2012-10-04 15:26:48)

Offline

Board footer

Powered by FluxBB

Copyright © 2012 CrunchBang Linux.
Proudly powered by Debian. Hosted by Linode.
Debian is a registered trademark of Software in the Public Interest, Inc.

Debian Logo