SEARCH

Enter your search query in the box above ^, or use the forum search tool.

You are not logged in.

#1 2012-09-14 19:19:15

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Can't shut down: machine just reboots.

I've had a search through the forums and have found a few posts on shutdown and reboot problems but nothing quite like this.

My #! is newly installed - haven't run the cb-welcome script yet - 64 bit Waldorf 20120806 on a Toshiba Satellite L505 but ...

... I have installed Playonlinux and Wine from Synaptic and LibreOffice, Dropbox and Chrome from the menu. I've also installed Skype from their site using Gdebi-gtk.

All seems fine until I come to shut the box down via Super-x or Exit from the menu.
It gets as far as just before it turns the power off then reboots as if it has just been switched on, going all the way through the initial F2 / F12 bios screen then into the Grub menu and boots back into #!.

I've tried sudo shutdown -t secs now in a terminal window.

That gets as far as a few lines and then a line that says:

sulogin: root account is locked, starting shell
root@machinename:~#

Trying shutdown again at the root prompt just repeats the process.

Exit from the root prompt drops me back to a login screen and round we go again ...

The only way I have managed to shut it down is to press the power button just as the bias screen starts as it reboots.

Any suggestions gratefully received.

Thanks.

Last edited by faffmeister (2012-09-14 19:34:56)

Offline

Help fund CrunchBang, donate to the project!

#2 2012-09-15 12:20:29

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Perhaps this?


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#3 2012-09-17 19:13:32

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

@TeoBigusGeekus,
Thanks for the suggestion but that doesn't seem to be the problem.

I tried what was suggested in your link but that made no difference.

It's not that I can't log in or do any root or sudo operations in #!: the machine and the OS seem to operate fine. I can do all the usual rooty things such as use Synaptic and Thunar as root to edit system files.

I just can't get the laptop to shutdown when I ask it to. It get almost all the way to shutdown then just as I think the power lED is going to go out and it all stop, the fan revs up and it behaves as though I've just pressed the power button to turn it on.

If I catch it at that point, and actually press the button, it then switches off.

I should have mentioned before: it has Radeon graphics; here's the result of lspci:

01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RV710 [Mobility Radeon HD 4500/5100 Series]

I don't know if that makes any difference.

Since my first post, I have gone through cb-welcome script but bailed out at the start of the developer software install options.

Again, no effect.

If I can't fix this I'll have to install again from scratch or go back to LMDE and hope the problem goes away.

:(

Offline

#4 2012-09-17 19:22:55

VastOne
#! Ranger
From: #! Fringe Division
Registered: 2011-04-26
Posts: 10,163
Website

Re: Can't shut down: machine just reboots.

^ have you tried from another tty port? 

sudo shutdown now

There it should tell you what the issues are...


VSIDO | SolusOS

Words That Build Or Destroy

Offline

#5 2012-09-17 20:50:47

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

I'm not sure if I've got the hang of this but I tried

i) sudo shutdown now in the Run dialogue box => which just does the reboot thing.

ii) tried Ctrl-Alt-F1 which got me to a black tty1 console screen. Login and then sudo shutdown now, enter password and then get several lines ending in Enter root password for maintenance or Control-D to continue.

Root password followed by shutdown now just reboots.

Control-D sends me straight back to the graphical login screen.

iii) Trying the same thing after Ctrl-Alt-F2 or Ctrl-Alt-F3 and so on, to login and try sudo shutdown now from tty2, tty3 etc., gets me back to tty1 and the same root password or Control-D option.

Sorry I can't be more accurate about this but I don't know how to capture the text from these screens or where they might be accessible from log files.

As you can probably tell I'm rapidly getting out of my depth ...

Offline

#6 2012-09-17 20:55:30

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Try these as well

sudo halt

and

sudo poweroff

Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#7 2012-09-17 21:07:18

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Tried

sudo halt

and

sudo poweroff

which give exactly the same behaviour.

Offline

#8 2012-09-17 22:37:15

vicshrike
#! by Default
From: /grill
Registered: 2009-02-13
Posts: 2,967

Re: Can't shut down: machine just reboots.

and

sudo shutdown -h now

#!, all else is but a shadow

Offline

#9 2012-09-17 22:42:42

VastOne
#! Ranger
From: #! Fringe Division
Registered: 2011-04-26
Posts: 10,163
Website

Re: Can't shut down: machine just reboots.

^ the -h tells shutdown to poweroff or halt for those wanting to know...

Try

sudo shutdown -r now

-r is for a reboot... I just want to see if it makes a difference

Could you try also to shutdown any power management you may running before shutting down as a test.


VSIDO | SolusOS

Words That Build Or Destroy

Offline

#10 2012-09-17 22:48:51

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Just a thought:
Can you post us the output of

groups yourusername

?


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#11 2012-09-18 17:10:29

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Well,

sudo shutdown -h now

and

sudo shutdown -r now

behave the same way except that the -r (reboot) option may be rebooting a second or so faster than all the other options I've tried, I guess because it's not trying to completely shut down and then start again from cold.

andy@laptosh:~$ groups andy
andy : andy cdrom floppy sudo audio dip video plugdev scanner bluetooth netdev cbnetwork

Hmm. Should there be something about power ...?

Offline

#12 2012-09-18 17:16:32

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Give this

sudo useradd -G power yourusername

to add yourself to the power group and try any of the previous commands mentioned.


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#13 2012-09-18 18:03:30

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

andy@laptosh:~$ sudo useradd -G power andy
[sudo] password for andy: 
useradd: group 'power' does not exist

Bump.

Offline

#14 2012-09-18 18:08:45

dura
Bloated Gimp
From: interzone
Registered: 2012-09-15
Posts: 2,106

Re: Can't shut down: machine just reboots.

i think it might be:

sudo useradd andy -G power

I could be completely wrong.

Offline

#15 2012-09-18 18:11:33

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Hmm... Debian doesn't have a power group, but with some googling I think I've found it's called powerdev

sudo useradd -G powerdev yourusername

Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#16 2012-09-18 18:29:26

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Hah! Fooled me ... I thought powerdev rang a bell ... though t Yeah, that's it!

Computer says no:

andy@laptosh:~$ sudo useradd -G powerdev andy
[sudo] password for andy: 
useradd: group 'powerdev' does not exist

Boo.

Offline

#17 2012-09-18 18:30:55

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Accidentally posted the above again so am editing but can't seem to delete it so posting this instead.

Last edited by faffmeister (2012-09-18 18:33:41)

Offline

#18 2012-09-18 18:31:37

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

Could another crunchbanger post his groups?

groups username

(I'm on arch)

EDIT:
According to this, powerdev should work...

Last edited by TeoBigusGeekus (2012-09-18 18:35:06)


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#19 2012-09-18 18:35:22

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

If I get a mo, I can post from another (non-PAE) machine that I think I have successfully installed #! on but I won't hold my breath.

Offline

#20 2012-09-18 18:36:47

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

faffmeister wrote:

If I get a mo, I can post from another (non-PAE) machine that I think I have successfully installed #! on but I won't hold my breath.

What's PAE?


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

#21 2012-09-18 18:39:47

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

andy@laptosh:~$ sudo usermod -a -G powerdev andy
usermod: group 'powerdev' does not exist

Sigh.

Offline

#22 2012-09-18 19:10:33

xaos52
The Good Doctor
From: Planet of the @s
Registered: 2011-06-24
Posts: 4,602

Re: Can't shut down: machine just reboots.

I have been having the same problem for some time already, and have not been able to find out what it is.
I am now on a brand new debian testing install and still have the same problem.

What I did now is edit /etc/default/halt, replacing

HALT=poweroff

by

HALT=halt

On shutdown the system is not powered off, but halted. Pressing the power switch for a couple seconds switches the system off.

I am on an almost 10 year old laptop. It did not behave like  that in the past.
Some moment in time it started misbehaving. I suspected installing acpid did it, but am not sure.
Removing acpid did not help.

Offline

#23 2012-09-18 19:39:27

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

@TeoBigusGeekus,

I meant a machine that needed the non-PAE kernel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Offline

#24 2012-09-18 19:54:42

TeoBigusGeekus
#! Die Hard
From: /Greece/Kastoria
Registered: 2012-04-28
Posts: 675

Re: Can't shut down: machine just reboots.

faffmeister wrote:

@TeoBigusGeekus,

I meant a machine that needed the non-PAE kernel:

http://en.wikipedia.org/wiki/Physical_Address_Extension

Ah, right.
Still waiting for someone else to post their groups though...


Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!
Please make Autocad Civil 3D and Archicad work on Linux!

Offline

Be excellent to each other!

#25 2012-09-18 21:24:06

faffmeister
Member
Registered: 2012-07-30
Posts: 32

Re: Can't shut down: machine just reboots.

And not for the first time, I have this awful sense of Deja Vu again ....

From an IBM ThinkPad R50e running the same version of Waldorf but with the 32bit non-PAE kernel and which shuts down correctly:

andy@thinktank:~$ groups andy
andy : andy cdrom floppy sudo audio dip video plugdev scanner bluetooth netdev cbnetwork

which is remarkably similar to the same from the Toshiba with the problem:

andy : andy cdrom floppy sudo audio dip video plugdev scanner bluetooth netdev cbnetwork

Offline

Board footer

Powered by FluxBB

Copyright © 2012 CrunchBang Linux.
Proudly powered by Debian. Hosted by Linode.
Debian is a registered trademark of Software in the Public Interest, Inc.

Debian Logo